wat kost een website?

Wat kost een website

Waarom is er zo veel prijsverschil in websites?

Wat koste een website? Dat is eigenlijk een hele goede vraag. In het dit artikel ga proberen helder te zijn, ik zal ook bedragen noemen en dat is gevaarlijk terrein…

Online ben ik lid van diverse fora voor zzp-ers, lees blogs, kijk blogs en probeer op die manier grip te houden op de online trends voor websites. En de trends gaan razendsnel! Zo hebben we periodes gekend waarin veel content leading was. De poederkleuren, waren helemaal hot. Op dit moment gaat het online veelal om beeld en beleving. Pakkende teksten ondersteund met met sfeer beeld. Content is leading. Ondernemers worden platgebombardeerd met gratis templates die je hup hup en 123 zo in een handomdraai in elkaar hebt geknutseld. Een kind kan de was doen, zo lijkt het.

Dan hebben we de prijskwesties, wat koste een website of wat mag een website dan kosten? Voor de een is 150 euro al te veel, terwijl de ander met gemak 5000 euro neer telt voor template website. De prijs is een van de meest besproken onderwerpen, we vinden er ook allemaal wat van. We voorzien elkaar op dat vlak van onze ongezouten mening. Maar hoe zit het nou precies? Waar betaal je nou precies voor? wat maakt een website kostbaar of juist niet? En waarom vinden we er allemaal iets van? Na veel gesprekken te hebben gevoerd met veel ondernemers denk ik dat het tijd is geworden het e.e.a. eens te verhelderen.

Allereerst is het belangrijk dat je een aantal diensten los van elkaar gaat zien. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

Webdesign

Een goede webdesigner heeft een middelbare of hogere grafische opleiding gevolgd. Een studie van minimaal 4 jaar waarin deze heeft geleerd te denken in beelden. Dit is iemand die ontwerpen maakt op basis van gesprekken met de ondernemer. Je mag verwachten dat de samenwerking met een ontwerper je iets verrassends gaat opleveren. De webdesigner voegt beeld, kleur en vorm samen tot 1 geheel. Een webdesigner kost ca. 65-150 euro per uur. Dit is afhankelijk van de ervaring en soms ook van de omvang van het designteam.

Wireframing

Wauw, wat een mooi term! Een wireframe is als het ware de bouwtekening van een een website. Een plat digitaal frame dat bepaalt hoe de indeling van de website er uit gaat zien. Afhankelijk van de product of dienst gaat een webbouwer aan de slag met dit frame om een optimaal resultaat en overzichtelijkheid te creëren. Het indelen van een website voor het verkrijgen van een optimaal resultaat is ook vakwerk.

De webbouwer

Dit is iemand die het gemaakte ontwerp vertaalt naar een een concrete website. Hij bouwt de website op vanuit een code. Een web bouwer is vaak geen ontwerper maar meer te vergelijken met een ict-er. Uiteraard zijn er ook vaklieden die beide disciplines beheersen.

Veel ondernemers die template websites aanbieden noemen zich webbouwer, toch wil ik hier wat nuance in aanbrengen. Een dergelijke aanbieder maakt gebruik van een standaard format welke vaak online en soms zelfs gratis gedownload zijn. Deze categorie zou ik eerder configurators noemen; de website samensteller. Veel ondernemers weten het verschil niet tussen deze twee disciplines en laten zich dan onnodig een hoog bedrag afhandig maken. Dit kan zelfs oplopen tot duizenden euro’s. De lijn hiertussen is dun. Toch is het belangrijk dat je hier naar vraagt als je met een aanbieder om tafel gaat; Wordt het gevraagde product custom opgebouwd of maakt deze gebruik van een aangekocht template?

Wat zijn de voordelen van een gratis WordPress template?

Er zijn zeker voordelen. Een gratis of ingekocht WordPress template bijvoorbeeld is een prima instapmodel voor ondernemers. Een simpele website aangevuld met diverse plugins, prima!

Daarnaast is een template goedkoop. Maar de alom bekende spreuk: if you pay peanut, you get monkeys, gaat helaas vaak op. Standaard blijft standaard…

Er zijn ook een aantal nadelen, deze wil ik graag belichten. Niet om aanbieders van templates in diskrediet te brengen, want er zijn ook goede aanbieders, maar wel om een eerlijk beeld te geven van de werkelijkheid:

  1. Een gratis template is vaak voer voor hackers, de beveiliging laat vaak te wensen over.
  2. Het systeem heeft regelmatig een technische update nodig. Soms gaan deze updates verder dan een druk op de knop en kan het zijn dat de indeling van je website op z’n gat ligt.
  3. Het uitbouwen van een template is niet gemakkelijk en soms zelfs onmogelijk. Een template kent in de meeste gevallen beperkingen op dat vlak. Extra buttons, sliders toevoegen, filmpjes uploaden of een fotopagina maken zorgt heel vaak voor veel frustraties.
  4. Het 1,2,3 en hup hup simpel in elkaar zetten van een website kost de meeste dummy’s tenminste dagen en soms weken of maanden. Is dat je tijd waard? Of bespaar je je de frustraties door het uit handen te geven? Misschien besteed je je tijd liever aan ondernemen?
  5. En last but not least, wil je echt een website zoals nog duizenden andere ondernemers met jou? Of kies je voor een “ eigen “ uitstraling? Dat is de afweging.

Hoe pakken wij dit aan?

Onze manier is niet heilig en slechts een keus waarvan we vinden dat onze klanten optimaal worden bediend, een eerlijk en duurzaam product. Maar als je mij vraagt; wat koste een website…

In ons geval hebben we gekozen voor een tussenweg. We bieden heel voordelige websites aan in de vorm van templates die we zelf hebben opgebouwd in WordPress. Dus vanuit een Wireframe opgebouwd naar verschillende uitstralingen. Zo stellen wij onze klanten in de gelegenheid voordelig een maatwerk product aan te schaffen. Klanten geven aan welke uitstraling ze willen, leveren de content aan, kiezen een frame en wij maken er iets prachtigs van. Het grote voordeel is dat deze sites een prima beveiliging hebben en dat het een prima basis biedt voor vele jaren plezier omdat de site aan alle kanten gemakkelijk uit te bouwen is met webshops, client portal, blogs, vlogs, effecten, formulieren, e-learning modules enz enz…

Waarom hebben we toch allemaal een ongezouten mening over dit onderwerp?

Ik denk dat dat niet moeilijk te verklaren is. Er zijn ontzettend veel aanbieders die verschillende onderdelen van het ambacht beheersen. Veel aanbieders bieden beperkte diensten en verklaren dat heilig. Er zijn ook heel veel ontwerpers die gebruik maken van templates en zich dan webbouwer noemen, dan lijkt het mij ook best lastig toegeven dat je beperkingen kent in het bouwen. Per slot van rekening wil je je klant een full concept kunnen bieden. Ontwerpers zijn niet per definitie programmeurs. Zij kopen plugins, voegen kleur, beeld toe volgens het menu. Dit is echt iets heel anders dan iemand die bouwt met een wireframe en code.

Ook hebben we allemaal een mening over wat ‘mooi’ is en wat niet, dat heet smaak! Over smaak valt niet te twisten natuurlijk, maar dat doen we wel en uit volle borst. We willen ook allemaal uitdragen hoe goed we zijn binnen ons vakgebied van marketing en webdesign of webbouw. En eerlijk is eerlijk, een goede content schrijver, een goede ontwerper of een goede webbouwer, kan niet uitblinken binnen alle disciplines en daarom werken zij vaak binnen een team van vaklieden. Waar de een vooral kijkt naar modekleuren en prachtig fotomateriaal, vindt de ander het belangrijk om functioneel te zijn. Zoveel mensen, zoveel wensen…ik denk dat dat wel de lading dekt.

Wat mag een website kosten?

Dit is een gevaarlijk gebied waar ik me in bevind….iedere aanbieder heeft hier een mening over, en toch zal ik proberen daar helder in te zijn.

Een kant en klaar opgeleverde WordPress template gemaakt door een “configurator”:

Tussen de 250-650 euro inclusief het vullen van foto’s en content. Belangrijke kanttekening is wel dat sommige ondernemers heel veel tijd vragen voor brainstorm sessies of advies. Tijd is nu eenmaal kostbaar, het factureren van deze tijd moet je los zien van de inrichting van je nieuwe website.

Een maatwerk template (je kunt dus een frame kiezen van de webbouwer ) gemaakt door een webbouwer en vormgegeven door een designer:

Tussen de 550- 1500 euro.

Een maatwerk website, opgebouwd vanuit de code en volledig ingericht volgens jou wensen:

Begint bij 1500 euro –  en dan is the sky the limit, afhankelijk van de grootsheid van je project.

Web Abonnementen doen of juist niet?

Er zijn aanbieders die je een kant en klare website bieden voor een klein bedrag per maand. Vergis je niet! Hier zitten echt haken en ogen aan. Verdiep je er goed in voordat je begint. Vraag desnoods een ervaringsdeskundige om met je mee te kijken en kritisch te zijn. Als je om mijn mening vraagt?: Ik ben geen voorstander, je bent vaak toch duurder uit en het loopt vaak uit op een teleurstelling.

WordPress?

WordPress is een van de vele aanbieders van een open source systeem. Veel gebruikt vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Er zijn daarnaast nog veel andere aanbieders met mooie producten. Dan heb ik het niet over Wix, Jouwweb of Strato ( zelfmaakwebsites/ instapmodellen). Zoek dan wel even goed uit of deze systemen door de meeste hostingpartijen ondersteund worden. Je wil immers niet afhankelijk zijn van 1 aanbieder.

Wat je ook kiest, laat je goed informeren en lees de recensies.

Dan wil ik graag nog even antwoord geven op de vraag of een website een wegwerpartikel is? Ja en nee! zzp-ers wisselen nog wel eens van diensten en gebruiken wel tot 10 websites per jaar voor verschillende projecten. Dat geldt ook voor evenementen. Dan mag je gerust spreken over een website als wegwerpartikel.

Voor duurzaam ondernemerschap gelden toch meestal andere wensen. Dan laat je een website voor je werken, bijdragen aan een duurzaam en langdurig bestaan met veel zichtbaarheid. Dan is het raadzaam om geen wegwerp website te gebruiken. Kies dan voor duurzaam, maatwerk, een degelijk product waarmee je jaren vooruit kan en die kan meegroeien met de veranderende wensen en diensten van je bedrijf. Wat goed is voor jou bedrijf? Daar ga ik in een volgend artikel verder op in. Wil je gewoon eens sparren of van mening wisselen? Bel me gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *